Projekt „Eko smaki” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Celem projektu jest zwiększenie możliwości zatrudnienia 45 uczniów (33 kobiet, 12mężczyzn), podniesienie ich kompetencji i umiejętności zawodowych, a także 40 nauczycieli (34kobiet, 6mężczyzn) poprzez realizację kursów, szkoleń zawodowych oraz staży uczniowskich przy współpracy z przedsiębiorcami oraz podniesienie jakości oraz atrakcyjności kształcenia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie w okresie od 1.04.2024 do 31.08.2025r.
Projekt obejmie wsparciem
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie
45 uczniów (33kobiet, 12mężczyzn) ZSGS – Projekt jest skierowany do uczniów wszystkich kierunków Technikum nr 5 oraz Branżowej Szkoły I Stopnia nr 5 wchodzących w skład ZSGS. Uczestnikami będą uczniowie klas 1, 2, 3 i 4 Technikum oraz klas 2 i 3 Szkoły Branżowej.
40 nauczycieli (34kobiet, 6mężczyzn) Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Projekt zakłada realizację następujących form wsparcia:
Na rzecz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie:
Przekazanie na rzecz szkoły zakupionego na cele projektu sprzętu
Szkolenia nauczycieli ZSGS
Na rzecz uczniów:
Kursy/szkolenia odpowiadające na potrzebę doskonalenia umiejętności praktycznych i zawodowych uczniów adekwatnych do kierunku nauki i zapotrzebowania na regionalnym rynku pracy.:
Kurs barmański z elementami obsługi klienta
Kurs baristy z elementami obsługi klienta
Kurs sommeliera z elementami obsługi klienta
Nowoczesne desery – monoporcje
Kuchnia cateringowo-bankietowa
Wędzona ryba po warmińsku
Zero waste i less waste, od korzenia po nać – dania kuchni wegetariańskiej
Kuchnia regionalna Warmii i Mazur
Kurs menadżer restauracji
Wsparcie odpowiadające na potrzebę praktycznego kształcenia uczniów w rzeczywistych warunkach pracy z uwzględnieniem najnowszych trendów technologicznych, we współpracy z pracodawcami w celu włączenia ich w proces kształcenia zawodowego:
Wyjazd edukacyjny – organizacja pracy w branży Horeca
Staże uczniowskie
Szkolenia z kompetencji miękkich:
Kompetencje miękkie: Zarządzanie stresem; Pewność siebie na rozmowie kwalifikacyjnej; Kreatywność i innowacyjność
Warsztaty VR z wykorzystania rozszerzonej rzeczywistości do rozwijania kompetencji miękkich
Edukacja Finansowa
Na rzecz nauczycieli:
Nowoczesna organizacja usług gastronomicznych i cateringu
Kuchnia cateringowo-bankietowa
Kurs baristy z obsługą klienta
Zdrowa beztłuszczowa kuchnia Warmii i Mazur w nowych aranżacjach
Nowoczesny słodki stół – monoporcje w wersji klasycznej, bez cukru, bez glutenu, wegańskie
Trening odporności na stres w pracy nauczyciela
Trudny uczeń. Jak radzić sobie z uczniem sprawiającym problemy wychowawcze?
Sztuka skutecznej komunikacji
Zaplanowane rezultaty projektu:
Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty, którzy uzyskali kwalifikacje – 35 osób, w tym 30 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kwalifikacje – 45 osób, w tym 33 kobiety
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po kursie barmańskim – 21 osób, w tym 15 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po kursie baristy – 21 osób, w tym 15 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po kursie sommeliera – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Nowoczesne desery – monoporcje – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu kuchnia cateringowo-bankietowa – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Wędzona ryba po warmińsku – 5 osób, w tym 3 kobiety
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Zero waste i less waste – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Kuchnia regionalna Warmii i Mazur – 7 osób, w tym 5 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po kursie Menadżer restauracji – 7 osób, w tym 5 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po wyjeździe edukacyjnym – 18 osób, w tym 14 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje miękkie – 40 osób, w tym 30 kobiet
Liczba uczniów, którzy ukończyli staże uczniowskie – 31 osób, w tym 23 kobiety
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Nowoczesna organizacja usług gastronomicznych i cateringu – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Kuchnia cateringowo-bankietowa – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po kursie baristy – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Zdrowa beztłuszczowa kuchnia Warmii i Mazur – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Nowoczesny słodki stół – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Trening odporności na stres – 36 osób, w tym 32 kobiety
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Trudny uczeń – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba nauczycieli, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Sztuka skutecznej komunikacji – 7 osób, w tym 6 kobiet
Liczba uczniów, którzy nabyli kompetencje po szkoleniu Edukacja finansowa – 40 osób, w tym 30 kobiet
wartość projektu: 692 422,84zł
wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 588 559,41 zł
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Dokumenty rekrutacyjne do projektu:
-Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie 16.04.2024