Projekt „Przepis na jutro” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Priorytet 2. Kadry dla gospodarki, Działanie 2.4 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego, Poddziałanie 2.4.1 Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego.
Grupa Doradcza Primus s.c. zaprasza do udziału w projekcie pn. „Przepis na jutro”
– uczniów i uczennice klas II, III i IV Technikum nr 5 w Olsztynie, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich/kelner
Projekt obejmuje:
– warsztaty z kompetencji miękkich
– wysokiej jakości staż uczniowski u regionalnych pracodawców
– kursy zawodowe: Kurs sommelierski z elementami obsługi klienta; Kurs baristy z elementami obsługi klienta; Kurs barmański z elementami obsługi klienta; Kurs menadżer restauracji; Kurs kuchni wegańskiej; Technika gotowania metodą sous-vide w nowoczesnej kuchni polskiej; Drób z ekologicznej hodowli w nowoczesnym wydaniu kuchni polskiej; Kurs Carvingu
W ramach projektu zapewniamy: podręczniki, materiały dydaktyczne, wyposażenie każdego stażysty w odzież roboczą, stypendium stażowe.
Działania w projekcie zostaną uzupełnione wsparciem nauczycieli i nauczycielek kształcenia zawodowego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, poprzez realizację:
– Szkoleń w zakresie kompetencji miękkich w procesie nauczania zawodu
– Kursów zawodowych podnoszących kompetencje
Poniżej zamieszczamy dokumenty rekrutacyjne:
W ramach projektu istnieje możliwości skorzystania z usług dostępowych, takich jak tłumacz języka migowego, asystent osoby z niepełnosprawnością, materiały szkoleniowe w formie dostępnej (np. elektronicznej z możliwością powiększenia druku lub odwrócenia kontrastu).
Główny cel projektu: Podniesienie kompetencji miękkich i zawodowych 26uczniów (20K,6M) oraz 19 nauczycieli kształcenia zawodowego (18K,1M) z Technikum nr 5 z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie w okresie od 01.02.2021 do 30.04.2022r. poprzez m.in. szkolenia, kursy, staże oraz współpracę z pracodawcami w odniesieniu do ich zapotrzebowania na stażystów uwzględniającą niezbędne kwalifikacje oraz umiejętności ucznia, które zostaną wykorzystane podczas realizacji stażu.
Wartość projektu: 463 022,45 zł
Wkład Europejskiego Funduszu Społecznego: 393 569,08 zł
Planowane efekty do osiągnięcia w projekcie:
– uzyskanie kwalifikacji lub nabycie kompetencji po opuszczeniu programu przez nauczycieli kształcenia zawodowego oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu – 18 osób
– doposażenie szkoły zakupione dzięki EFS – 1 szkoła
– opracowanie diagnoz dla uczniów/uczennic – 26 szt.
– nabycie kompetencji przez uczniów po szkoleniach z kompetencji miękkich w procesie nauczania zawodu – 21 osób
– uzyskanie kompetencji przez uczniów po kursach: sommelierski – 7 osób; Kursie baristy – 16 osób; Kursie barmańskim – 16 osób; Kursie menadżera restauracji – 9 osób; Kursie kuchni wegańskiej – 7 osób; Technika gotowania metodą sous vide w nowoczesnej kuchni polskiej – 7 osób; Drób z ekologicznych hodowli w nowoczesnym wydaniu kuchni polskiej – 7 osób; Kursie carvingu – 7 osób
– zakończenie udziału w stażach przez 24 uczniów/uczennic
– uzyskanie kompetencji przez nauczycieli po kursach: Kuchnia w myśl idei: Zero waste i less waste, od korzenia po nać – dania kuchni wegetariańskie – 7 osób; sporządzania potraw z wykorzystaniem technik sousvide – 7 osób; planowania alternatywnych sposobów żywienia – 7 osób; kursie sommelierskim – 7 osób
– nabycie kompetencji przez nauczycieli po szkoleniach z kompetencji miękkich – 18 osób
Do pobrania: